Om personeelsleden aan te moedigen deel te nemen in haar aandelenbezit, kan een vennootschap hen toestaan aandelen te verwerven tegen een prijs die lager is dan de werkelijke waarde (of zelfs gratis).
Wanneer een vennootschap een bepaald aantal van haar eigen aandelen of aandelen in de vennootschap waarvan zij als dochteronderneming of kleindochter wordt beschouwd, tegen een verlaagde prijs / gratis overdraagt aan haar personeelsleden, vloeit hier in principe een voordeel voort dat onderworpen is aan de gebruikelijke sociale zekerheidsbijdragen en dat overeenstemt met het verschil tussen de werkelijke waarde / beurswaarde van de verworven aandelen (op de dag van de verwerving door de begunstigde) en de werkelijk door de begunstigde betaalde prijs.
Als de toekenningsvoorwaarden de clausule bevatten dat de aandelen niet overdraagbaar zijn gedurende ten minste twee jaar vanaf de datum van toekenning, moet 100/120e (83,33%) van de marktwaarde in aanmerking worden genomen.
Bovendien, onder bepaalde voorwaarden, wanneer de werkgever aandelen overdraagt aan personeelsleden met een korting tot 20% op de marktprijs of de normale uitgifteprijs ter gelegenheid van een kapitaalverhoging, vormt deze korting geen voordeel in natura dat onderworpen is aan gewone sociale zekerheidsbijdragen (onder voorbehoud van naleving van de voorwaarden van artikel 7:204 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen).
Tot slot, als de aandelen worden toegekend door een andere entiteit dan de werkgever (zoals de buitenlandse moedermaatschappij aan de werknemers van de Belgische dochteronderneming), kan een specifieke voordelige behandeling van toepassing zijn.
Beschrijving werknemersbelastingen
Om personeelsleden aan te moedigen deel te nemen in haar aandeelhouderschap, kan een vennootschap hen toestaan aandelen te verwerven tegen een prijs die lager is dan de werkelijke waarde (of zelfs gratis).
Wanneer een bedrijf een bepaald aantal van zijn eigen aandelen of aandelen in het bedrijf waarvan het wordt beschouwd als een dochteronderneming of kleindochteronderneming overdraagt aan personeelsleden (of zijn bestuurders) tegen een verlaagde prijs (of gratis), resulteert dit in een belastbaar voordeel voor de verwerver. Het voordeel is belastbaar in het jaar waarin de aandelen door de begunstigde werden verworven. De waarde van het belastbare voordeel komt overeen met het verschil tussen de werkelijke waarde/beurswaarde van de verworven aandelen (op de dag van verwerving door de begunstigde) en de prijs die daadwerkelijk door de begunstigde is betaald.
De fiscale administratie staat ook toe dat een korting van 20/120e (16,67%) van het belastbare voordeel belastingvrij is wanneer de aandelen op een beurs genoteerd zijn en de begunstigden ermee ingestemd hebben om ze gedurende minstens twee jaar niet te vervreemden.
Bovendien, onder bepaalde voorwaarden, wanneer de werkgever aandelen overdraagt aan personeelsleden met een korting tot 20% op de marktprijs of de normale uitgifteprijs ter gelegenheid van een kapitaalverhoging, vormt deze korting geen belastbaar voordeel van alle aard (onder voorbehoud van naleving van de voorwaarden van artikel 7:204 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen).
Er is geen belastingheffing op de meerwaarde (indien van toepassing) die later wordt gerealiseerd wanneer de aandelen worden verkocht.
Indien de aandelen toegekend worden door het moederhuis van de werknemers van de Belgische dochter, zijn specifieke verplichtingen van toepassing (op het vlak van bedrijfsvoorheffing, enz.).
Beschrijving aftrekbaarheid werkgever
Om personeelsleden aan te moedigen deel te nemen in haar aandeelhouderschap, kan een vennootschap hen toestaan aandelen te verwerven tegen een prijs die lager is dan de werkelijke waarde (of zelfs gratis).
De toekenning van aandelen tegen een gereduceerde prijs of gratis is aftrekbaar voor de werkgever, op voorwaarde dat het voordeel van alle aard vermeld wordt op de fiscale fiche (op straffe van de toepassing van de bijzondere aanslag geheime commissielonen van 100%, die niet aftrekbaar is als beroepskost voor vennootschapbelastingsdoeleinden).